Pentru parintii posesori de piticuti care doresc sa se alature eforturilor facute in gradinita pentru scoaterea pampersului psihologul nostru ne-a oferit un articol care speram sa va ajute.
1. In jurul varstei de 2 ani copilul este pregatit sa renunte la pampers in timpul zilei atat pentru urina cat si pentru scaun.
2. Se explica acest demers ca si “nu mai gasim pampersi asa mari pt ca ai crescut si cei pe care ii mai avem ii pastram sa te ajute la somn pana cand vei reusi sa te descurci singur ….” si nu ca o regula/asteptare/conditie a adultului.
3. Optim pentru scaun implementarea rutinei este mai usor de realizat deoarece este o materie solida care ofera un semnal mai bun creierului privind necesitatea eliminarii si pentru ca nu implica episoade foarte frecvente in timpul unei zile.
4. Copilul este incurajat sa mearga la toaleta si sa incercce sa aiba scaun dupa fiecare masa, mai ales dupa ce mananca mese calde sau/si lichide deoarece atunci sunt sansele cele mai mari sa reuseasca.
5. Se face monitorizare zilnica timpt de o saptamana si daca un copil are scaun mai frecvent dupa masa de pranz atunci va fi incurajat sa incerce in acel moment din zi in fiecare zi.
6. De observat manifestarile ce premerg eliminarea scaunului, toti copii devin fie mai agitati atunci, fie se inrosesc, fie cauta un loc unde sa se ascunda si atunci este util sa ii amintim copilului ca este un moment bun pentru a merge la toaleta pentru a elimina scaunul intr-un mod corespunzator.
7. Foarte important este oferirea unuor informatii privind traseul pe care scaunul il are dupa eliminare deoarece copiii colaboreaza mia usor atunci cand pot intelege si vizualiza imaginea de ansamblu.
8. Argumentele fiziologice si organice precum: burtica se simte mai bine dupa ce elimini scaunul, tu ramai curat, nu se murdaresc hainele dapa eliminam scaunul in locuri potrivite (oilita, vas de toaleta). Daca un copil nu manifesta discomfort cand a eliminat scaunul in lenjerie, este murdar si nu cere schimbat este semn ca nu este pregatit pentru a coopera la scoaterea pampers-ului, fapt ce este valabil si pentru urina.
9. Pampers-ul se scoate intai in timpul zilei; dupa ce copilul ramane in mod constant uscat/curat cateva saptamani se scoate pampers-ul in timpul somnului de pranz; dupa ce copilul se trezeste uscat/curat cateva saptamani la rand se scoate pampers-ul in timpul somnului de noapte.
10. Pentru mictiune – se stabilesc cateva reguli/consecinte simple si pe care le explicam copilului pe intelesul lui si cu bunavointa:
a. Daca elimina urina in lenjerie sau haine, consecinta este ca nu se mai poate juca pe canapea/in pat pentru ca acestea se uda/murdaresc si nu le putem spala
b. Daca dupa ce a scapat urina pe el merge/cere sa faca si la olita sau vasul de toaleta, oricat de putin, este schimbat si ii dam haine uscate/curate. Daca nu merge/cere si nici nu manifesta discomfort nu initiem nicio actiune. Daca doar cere sa fie schimbat ii amintim ca va fi schimbat dupa ce foloseste olita/toaleta si elimina urina in locul corespunzator, ramanand la alegerea copilului cand face acest lucru.
c. Se recomanda evitarea comportamentelor de rusinare pentru nereusite/accidente deoarece asta va atrage opozitionism si convingerea ca face asta pentru adulti, este important pentru copii sa integreze ideeea ca folosirea olitei sau a vasului de toaleta este necesara pentru confortul lui.
d. Validam/laudam orice reusita si orice coopperare la regulile stabilite, dublam orice nereusita de mesajul; “este ok, ai sa reusesti ”, fara a spune “data viitoare” pentru a nu pune o presiune in plus.
psih. Lidia Sacala